Az A-vitamin zsíroldékony vitamin, más néven retinolnak is hívják. Gyakran említik hámvédő vitaminként, de hívják még szemvédő és bőrvédő vitaminnak is. Ez is jelzi, milyen sok funkciót lát el a szervezetünkben.
A szervezetben előanyagokból képződik. A legelterjedtebb előanyagok a különböző karotinoid vegyületek, közülük pedig a legaktívabb a ß-karotin, amely sárgarépában és sárgabarackban található. Ezek a vegyületek a bélrendszerben, változó hatásfokkal, de A-vitaminná alakulhatnak. A ß-karotint gyakran antioxidánsként tartják számon.
Az A-vitamin szükséges például a látás egészségéhez, a bőr és más szövetek egészségének megőrzéséhez, a zavartalan növekedéshez, az egészséges csontfejlődéshez, az immunfolyamatokhoz és a védekezéshez különböző fertőzések ellen.
A táplálékkal bevitt A-vitamin 70-90%-a és a karotinok 20-50%-a hasznosul. A megfelelő felszívódáshoz zsiradék jelenléte szükséges. Az E-vitamin is pozitív hatással van az A-vitamin felszívódására. A következő ételekben található meg: belsőségek (máj, vese, szív), tojássárgája, tej és tejtermékek, tengeri halak, sárgarépa, paraj, sütőtök, kajszi, sárgabarack, sárgadinnye, paprika és általában a erősen sárga, piros vagy zöld színű zöldségek és gyümölcsök. Kivételt képez a paradicsom, mivel a benne található likopin karotinoid nem alakul át A-vitaminná.
A napi szükséglet életkortól és élethelyzettől függően változik. Az A-vitamin hiányában a következő tünetek jelentkezhetnek: szürkületi vakság (farkasvakság), foltok a szemfehérjén, szem szaruhártyájának kiszáradása, megrepedése, bőr- és hámréteg elváltozások, bőr megvastagodása a szőrtüszők környékén, illetve fokozott hajlam a bőr berepedezésére, különösen az ajkakon.
Fontos vitamin tehát az A-vitamin, figyelj oda nagyon a megfelelő bevitelére!
Tapasztald meg Te is a jólétet!